Praznje marnje.

ponedeljek, december 14, 2015

pomanjkljivosti ZRIPS

V Zakonu o registraciji istospolnih partnerstev (ZRIPS) manjka komponenta socialne varnosti. Med drugim ni statusa svojca, ki v številnih področnih zakonih prinaša vrsto obveznosti in pravic. Istospolni partner nima pravice do bolniškega dopusta za nego partnerja, onemogočeni so obiski v bolnišnicah, ko je obisk dovoljen samo svojcem, dovoljeno je le dedovanje skupnega premoženja. Glej http://za-misli.si/kolumne/ostali-avtorji/2631-za-kaj-sploh-gre-janez-capuder  
Na te pomanjkljivosti je opozorila že pravna služba državnega zbora, vendar zakonodajalec ni upošteval mnenja.

Na področju dedovanja je Ustavno sodišče ugotovilo diskriminacijo v dveh odločbah, in sicer v odločbi št. U-I-425/06-10 z dne 2. 7. 2009 in odločbi št. U-I-212/10 z dne 14. 3. 2013. V obeh odločbah Ustavno sodišče ugotavlja, da je »tako v primeru istospolnih partnerjev kot raznospolnih partnerjev bistvena značilnost stabilna povezanost dveh oseb, ki sta si blizu, si medsebojno pomagata in se podpirata« ter da gre za »po vsebini enak dejanski položaj, v katerem sta dva človeka povezana v par, pri čemer njuno (relativno trajno) razmerje bistveno opredeljujejo njuna čustvena, moralna, duhovna in seksualna povezanost na skupni življenjski poti«. 

Istospolno usmerjeni smo v povprečju davkoplačevalci kot ostala populacija, zato imamo kot vsi drugi pravico, da država zagotovi socialno varnost kot ostalim prebivalcem Republike Slovenije.

Ni komentarjev: